معاون شهرسازی و امور زیربنایی شهردار قم گفت: ۲ هزار میلیارد تومان برای فاینانس خط دو مترو از کشور چین در نظر گرفتهشده که مراحل قانونی و اداری آن بهصورت کامل انجامگرفته است.(تاریخ انتشار 1396/7/23)
به گزارش واحد روابط عمومی سازمان قطار شهری قم به نقل از خبرگزاری تسنیم از قم، علیرضا قاری قرآن ظهر امروز در دیدار اعضای شورای اسلامی شهر قم از پروژه مترو شهری اظهار داشت: خط یک و دو متروی شهری قم مصوب شورای ملی ترافیک کشور است و باید طبق برنامه زمانبندی راهاندازی شود.
وی با اشاره به مختصات خط یک متروی قم افزود: این خط به طول 14 کیلومتر از انتهای منطقه قلعه کامکار تا ابتدای جمکران امتداد دارد که بخش قابلتوجهی از مراحل راهاندازی آن به صورت کامل انجام شده است.
معاون شهرسازی و امور زیربنایی شهردار قم با تأکید بر اهمیت راه اندازی خط دو مترو قم گفت: خط دو مترو از فرهنگیان تا پردیسان مصوب شورای ملی ترافیک بود که بعداً منوریل به جای آن مجوز اجرا گرفت که با تلاشهای فروان دوباره این خط به ظرفیت مترو استان ادغام شد.
وی ادامه داد: اولویت راهاندازی خط دو مترو بیشتر از خط یک است چراکه حجم مسافر در این محور بیشتر بوده به هسته مرکزی شهر پیوند خورده و مناطق پردیسان، شهرک قدس، میدان مفید، دانشگاه قم، زنبیل آباد و بلوار امین را به صورت کامل پوشش میدهد.
قاری قرآن تأکید کرد: محدودیت منابع و استراتژی فازبندی تکتک ایستگاههای مترو قم یکی از دلایل تأخیر در تکمیل پروژه مترو قم است همچنین تحریم دستگاههای حفاری نیز سبب توقف 6 ماهه پروژه در برههای شده بود.
وی خاطرنشان کرد: شرایط ایمنی و روند پیشرفت در ایستگاههای میدان مطهری و قلعه کامکار بسیار بهتر از سایر ایستگاه هاست اما تمام تلاش شهرداری بر این است که تا پایان 97 حفاری و تجهیز مترو به پایان رسیده و سال 98 مترو رسماً در قم راهاندازی شود.
معاون شهرسازی و امور زیربنایی شهردار قم گفت: کریدور خط دو مترو به طول 15 کیلومتر از پردیسان تا فرهنگیان در حال اجراست و خط یک و منوریل نیز بهصورت همزمان با خط 2 مترو در دست اقدام است.
وی ادامه داد: 2 هزار میلیارد تومان برای فاینانس خط دو مترو از کشور چین نظر گرفته شده که مراحل قانونی و اداری آن بهصورت کامل انجامگرفته است.
به دنبال اتمام فاز نخست عملیات عمرانی ایستگاه مترو نکویی و تکمیل عملیات عمرانی، بلوار شهید روحانی بازگشایی شد.
شهرداری قم بهعنوان نخستین کارفرما در حوزه متروی شهری، در مسیر توسعه ناوگان ریلی خود گام بلندی برداشته و در آستانه نهاییسازی قرارداد خرید واگن مترو با شرکت واگنپارس مپنا اراک است.
معاون فنی و اجرایی سازمان حملونقل ریلی شهرداری قم گفت: بر اساس برنامهریزی انجامشده و با دستور شهردار قم، بخش نخست فاز دوم با هدف بومیسازی و استفاده حداکثری از توان داخلی تا مهر ۱۴۰۷ به بهرهبرداری خواهد رسید
اعضای کمیسیون نظارت شورای شهر قم از پروژه فاز دوم خط یک مترو بازدید و بر لزوم هماهنگی همهجانبه دستگاههای ذیربط برای تسریع در پیشرفت این طرح مهم حملونقلی تأکید کردند.
شهردار قم در نشستی راهبردی با مدیران ارشد گروه مپنا، راهکارهای عملیاتی تأمین واگنهای مترو و توسعه خطوط حملونقل ریلی این کلانشهر را بررسی کرد.
شهردار قم بر لزوم تلاش همه جانبه برای تکمیل فاز دوم متروی قم برای اتصال حرم مطهر به مسجد مقدس جمکران تا سال ۱۴۰۷ تاکید کرد.
دکتر عظیمی شهردار قم از مجموعه دپو و پارکینگ خط یک متروی قم بازدید کرد.
اولین جلسه هیئت مدیره سازمان حمل و نقل ریلی به ریاست دکتر عظیمی و با حضور تمامی اعضاء در سالن جلسات این سازمان، برگزار شد.
با هدف تسریع در بهرهبرداری خط Aمترو قم مصوبه یک رام ۵ واگنه از شرکت واگنسازی پارس وابسته به شرکت مپنا، در یکصد و هفتادمین جلسه رسمی شورای اسلامی شهر قم مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس شورای اسلامی شهر قم گفت: انتظار داریم که امسال واگنهای متروی قم تامین شده و خط نخست متروی قم راهاندازی شود.