قسمتی از سطح کارگاه مترو قم در محدوده ایستگاه چهارراه معصومیه ریزش و موجب تخریب ورودی کارگاه گردید. (تاریخ انتشار۱۴۰۱/۰۹/۰۵)
به گزارش واحد خبر سازمان قطارشهری شهرداری قم، بامداد روز شنبه مورخ ۱۴۰۱/۰۹/۰۵ در جریان اجرای پروژه عمرانی مترو قم و در شیفت کاری شب و ورودی جنوبی کارگاه چهارراه معصومیه مترو قم حادثه ریزش به عمق ۴ متر در قسمتی از منطقه تملک شده کارگاه رخ داد که خوشبختانه هیچ گونه خسارت جانی در بر نداشته و آسیبی به منازل و محل کسب شهروندان نیز وارد نشده است.
در مورد علت این رخداد کارشناسان امر در حال بررسی میدانی بوده و به محض جمع بندی نهایی، نظرات متخصصان به اطلاع شهروندان خواهد رسید.
در پی این حادثه که به جهت رعایت مسائل ایمنی، چند ساعت قسمتی از خیابان امامزاده ابراهیم (ع) مسدود گردید، با حصول اطمینان از عدم وجود خطر احتمالی و مساعدت پلیس راهنمائی و رانندگی خیابان بصورت کامل بازگشایی و تردد وسائل نقلیه به حالت عادی برگشته و فعالیت کارگاه نیز در جهت بازسازی منطقه آسیب دیده و فعالیت روزانه آغاز گردیده است.
اعضای کمیسیون نظارت شورای شهر قم از پروژه فاز دوم خط یک مترو بازدید و بر لزوم هماهنگی همهجانبه دستگاههای ذیربط برای تسریع در پیشرفت این طرح مهم حملونقلی تأکید کردند.
شهردار قم در نشستی راهبردی با مدیران ارشد گروه مپنا، راهکارهای عملیاتی تأمین واگنهای مترو و توسعه خطوط حملونقل ریلی این کلانشهر را بررسی کرد.
شهردار قم بر لزوم تلاش همه جانبه برای تکمیل فاز دوم متروی قم برای اتصال حرم مطهر به مسجد مقدس جمکران تا سال ۱۴۰۷ تاکید کرد.
دکتر عظیمی شهردار قم از مجموعه دپو و پارکینگ خط یک متروی قم بازدید کرد.
اولین جلسه هیئت مدیره سازمان حمل و نقل ریلی به ریاست دکتر عظیمی و با حضور تمامی اعضاء در سالن جلسات این سازمان، برگزار شد.
با هدف تسریع در بهرهبرداری خط Aمترو قم مصوبه یک رام ۵ واگنه از شرکت واگنسازی پارس وابسته به شرکت مپنا، در یکصد و هفتادمین جلسه رسمی شورای اسلامی شهر قم مورد بررسی قرار گرفت.
رئیس شورای اسلامی شهر قم گفت: انتظار داریم که امسال واگنهای متروی قم تامین شده و خط نخست متروی قم راهاندازی شود.
پس از سالها تاخیر، حاشیهسازی و دو بار حذف از دستور کار، خط دوم متروی قم بار دیگر بهطور جدی روی میز تصمیمگیری قرار گرفت و اینبار با تأیید شورای عالی ترافیک کشور همراه شد؛ پروژهای ۲۸ کیلومتری در محور شمال-جنوب که با ۲۱ ایستگاه قرار است در صورت بازشدن گرههای چندین ساله اداری و مدیریتی و اعتباری، به یکی از اساسیترین نیازهای کلانشهر قم پاسخ دهد: حملونقل انبوهبر، پاک و پایدار.
استاندار قم با اشاره به اینکه در شهر قم مراکز اقامتی مناسبی برای زائران نداریم، گفت: باید دست به دست یکدیگر شرایطی را فراهم کنیم تا سرمایهگذاران در این شهر حضور پررنگتری داشته باشند.
رئیس شورای اسلامی شهر قم گفت: مردم پردیسان برای حملونقل به خطوط انبوهبر نیاز دارند و از دولت تقاضا داریم تا از ظرفیت اراضی دولتی برای پشتیبانی این پروژه استفاده کند.