معاون شهرسازي و امور زيربنايي شهرداري قم گفت: امسال دولت ۶۵ ميليارد تومان براي مترو قم تخصيص داده كه بخشي به صورت اوراق و بخشي نيز نقدي است.(تاریخ انتشار 95/8/25)
به گزارش واحد روابط عمومی سازمان قطار شهری قم به نقل از شهرنيوز، دكتر قاري قرآن با اشاره به وضعيت مالي پروژه مترو، اظهار كرد: غالباً پروژههاي قطار شهري با مشاركت شهرداريها و دولت انجام ميشود و پروژه خط A مترو قم نيز با همين سبك اجرايي شده است.
معاون شهرسازي و امور زيربنايي شهرداري قم با بيان اينكه امسال دولت ۶۵ ميليارد تومان براي مترو قم اختصاص داده است، گفت: البته بخشي از اين تخصيص به صورت اوراق بوده و بخشي نقدي صورت خواهد گرفت.
قاري قرآن بيان كرد: البته دولت به دنبال اين است كه روند مشاركت در پروژههاي قطار شهري را تغيير داده و ساخت را به عهده شهرداريها بگذارد و تنها در بحث تجهيز و ناوگان مشاركت داشته باشد.
وي وضعيت تكميل فاز نخست خط اول مترو را مورد توجه قرار داد و افزود: حفاري فاز نخست به طور كامل انجام شده و در اين فاز اجراي ۶ ايستگاه در دستور كار قرار گرفته كه تاكنون پنج ايستگاه تحويل پيمانكار شده است.
معاون شهرسازي و امور زيربنايي شهرداري قم با اشاره به پيش بيني زمان دو تا ۲.۵ ساله براي اتمام فاز نخست مترو خاطرنشان كرد: البته اين پيش بيني در صورت تأمين منابع مالي و همچنين تجهيزات لازم است و اگر اين نيازها برطرف شود فاز نخست به طول قريب به پنج كيلومتر از ايستگاه قلعه كامكار تا ايستگاه مطهري راه اندازي ميشود.
قاري قرآن با بيان اينكه در افق پيش بيني شده براي افتتاح فاز نخست دو ايستگاه به طور كامل در مدار مصرف قرار خواهد گرفت، خاطرنشان كرد: باقي ايستگاهها نيز به مرور تكميل شده و در اختيار شهروندان قرار ميگيرد.
وي به استفاده از فاينانس چين براي اجرا و تجهيز خط دوم مترو قم اشاره كرد و افزود: البته شهرداري به دنبال اين است كه اجراي خط B توسط قرارگاه خاتم الانبياء سپاه انجام شده و تأمين تجهيزات و ناوگان توسط چينيها انجام شود كه در حال حاضر مسائل مرتبط با مطالعات اين خط در حال انجام است و سعي داريم مطالعات را تا پايان سال تكميل كنيم
استاندار قم با اشاره به اینکه فاز نخست متروی قم در انتظار تامین واگن است، گفت: پروژه منوریل از ابتدا اقتصادی نبوده است، اما حذف آن در دستور کار نیست.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم با اشاره به پیشرفت چشمگیر پروژه متروی قم، از آمادگی کامل بخش شهری خط A برای بهرهبرداری خبر داد و گفت: خط A متروی قم از منطقه قلعه کامکار در ابتدای جاده جعفریه آغاز شده است و تا جمکران ادامه دارد.
شهردار قم با تاکید بر لزوم تأمین واگن متروی قم گفت: مسائلی همچون تأمین واگن مترو، تخصیص اوراق مشارکت، بهروزرسانی تجهیزات آتشنشانی و نوسازی ناوگان اتوبوسرانی از موضوعات اساسی شهر قم است.
به دنبال اتمام فاز نخست عملیات عمرانی ایستگاه مترو نکویی و تکمیل عملیات عمرانی، بلوار شهید روحانی بازگشایی شد.
شهرداری قم بهعنوان نخستین کارفرما در حوزه متروی شهری، در مسیر توسعه ناوگان ریلی خود گام بلندی برداشته و در آستانه نهاییسازی قرارداد خرید واگن مترو با شرکت واگنپارس مپنا اراک است.
معاون فنی و اجرایی سازمان حملونقل ریلی شهرداری قم گفت: بر اساس برنامهریزی انجامشده و با دستور شهردار قم، بخش نخست فاز دوم با هدف بومیسازی و استفاده حداکثری از توان داخلی تا مهر ۱۴۰۷ به بهرهبرداری خواهد رسید
اعضای کمیسیون نظارت شورای شهر قم از پروژه فاز دوم خط یک مترو بازدید و بر لزوم هماهنگی همهجانبه دستگاههای ذیربط برای تسریع در پیشرفت این طرح مهم حملونقلی تأکید کردند.
شهردار قم در نشستی راهبردی با مدیران ارشد گروه مپنا، راهکارهای عملیاتی تأمین واگنهای مترو و توسعه خطوط حملونقل ریلی این کلانشهر را بررسی کرد.
شهردار قم بر لزوم تلاش همه جانبه برای تکمیل فاز دوم متروی قم برای اتصال حرم مطهر به مسجد مقدس جمکران تا سال ۱۴۰۷ تاکید کرد.
دکتر عظیمی شهردار قم از مجموعه دپو و پارکینگ خط یک متروی قم بازدید کرد.