مديرعامل سازمان قطار شهري قم از تكميل فاز يك پروژه مترو از ايستگاه قلعه كامكار تا ايستگاه شهيد مطهري تا ۲۲ ماه آينده خبر داد. 94/12/9
به گزارش واحد روابط عمومی سازمان قطار شهری، ابراهيم نيليه وضعيت اجراي پروژه مترو در قم را مورد اشاره قرار داد و گفت: پروژه مترو در قم از چهار سال قبل از مسير قلعه كامكار تا مسجد مقدس جمكران كليد خورده است.
وي با بيان اينكه در حفاري مسير پروژه مترو قم از دستگاه حفاري TBM استفاده شده است، افزود: مترو قم در عمق ۲۵ تا ۳۰ متري از سطح زمين اجراي مي شود.
وي با اشاره به اينكه قرارگاه خاتم الانبيا به عنوان پيمانكار پروژه مترو قم توانسته ركورد خوبي در حفاري تونل ثبت كند، خاطرنشان كرد: اين قرارگاه توانسته در اين پروژه ركورد ۱۰ ساله از نظر ميزان حفاري با اين قطر را بشكند و در حدود ۶۵۰ متر در طول يكماه حفاري داشته باشد.
نيليه با بيان اينكه در پروژه مترو قم حفاري تك تونل به قطر ۹ متر و ۶۰ سانتيمتر انجام مي شود، افزود: در اين پروژه حجم خاكبرداري روزانه به طول ۲۰ تا ۲۵ متر حدود ۲ هزار متر مكعب در هر روز است.
وي با تاكيد بر اينكه طول مسير مترو از قلعه كامكار تا مسجد جمكران در دو فاز اجرا مي شود، افزود: از قلعه كامكار تا ميدان مطهري، نخستين ايستگاه مترو در سه طبقه زيرين در ارتفاع ۳۰ متري از سطح خيابان با ابعاد ۱۰۰ در ۱۵ متر ساخته خواهد شد.
مديرعامل سازمان قطار شهري قم ادامه داد: اين ايستگاه از اهميت خاصي برخوردار ميباشد كه با همكاري مجموعه دستگاههاي ذيربط عمليات اجرايي آن آغاز مي شود.
وي تصريح كرد: اميدواريم فاز يك به طول ۵.۷ كيلومتر از قلعه كامكار تا ايستگاه مطهري ظرف ۲۲ ماه آينده تكميل شود كه در صورت اجرايي شدن اين برنامه در كل كشور ركوردي جديد از نظر زمان حفر تونل تا مسافرگيري خواهد بود.
مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری قم گفت: سال ۱۴۰۳ نقطه عطفی برای متروی قم بود؛ سالی که شاهد پیشرفت ۹۷ درصدی فاز اول، تکمیل مرکز فرماندهی پیشرفته و خرید تجهیزات اروپایی برای مدیریت بحران و دپو بودیم.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری قم با اشاره به بازنگری و تصویب طرح جامع حملونقل و ترافیک شهر قم در طول سالهای گذشته که نقشه راه ترافیکی شهر را مشخص کرده گفت: مطالعات جامع امکان سنجی خطوط انبوه بر شهر قم با تمرکز بر نیازهای آینده شهر انجام و خط دوم متروی قم بر این اساس مسیریابی شد.
پس از ماهها تلاش هنرمندان و کارشناسان، ساخت تابلوهای هنری ایستگاه شهید مطهری مترو قم با طراحی نوین به پایان رسید.
شهردار قم و مدیران ارشد شهری سال جدید را با دیدار با بزرگان شهر و استفاده از رهنمودهای آنان برای حرکت هر چه بهتر در مسیر شهری پویا و سرزنده آغاز کردند. بزرگان شهر در این دیدار ضمن حمایت تمام قد از مجموعه شهرداری، توصیههایی نسبت به برنامه آینده شهرداری ارائه کردند.
شهردار قم گفت: یکی از نیازهای شهر قم احداث خط دوم مترو از پردیسان است که با تصویب در شورای ترافیک استان، امیدواریم با تایید مراجع بالادستی اجرایی شود.
سال ۱۴۰۳ هم با تمام وعدهها و امیدها گذشت، اما قطار متروی قم همچنان در ایستگاه انتظاری ۱۳ ساله متوقف مانده است.
شهردار قم از قطعی شدن تخصیص ۲۳ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت از سوی بانک مرکزی به شهرداری قم برای پروژه قطار شهری و حملونقل عمومی خبر داد.
مدیر عامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری قم، ضمن بازدید از تونل سنتی مترو، از دریافت مجوز انتشار ۱۹۰۰۰ میلیارد ریال اوراق مشارکت در واسپین ساعات پایانی سالجاری، برای سال آینده خبر داد.
شهردار قم از رعایت کامل آخرین استانداردهای تجهیزاتی و فنی در اجرای پروژه مترو قم خبر داد و گفت: بهرهبرداری از فاز نخست خط یک پروژه مترو قم به شرط تأمین ناوگان در کمترین زمان به انجام خواهد رسید.
مدیر عامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری قم از ارزش یک میلیون یورویی خودرو امداد نجات مترو قم خبر داد و گفت: این خودرو به همراه تجهیزات جانبی در روزهای گذشته تحویل پروژه مترو قم شده است.