دکترآقامیری: خط Bمترو قم از سایت ۵۶۰ هکتاری آغاز و تا میدان ۷۲ تن ادامه خواهد داشت.
به گزارش واحد خبر سازمان قطار شهری شهرداری قم، سیدمحمد آقامیری سه شنبه شب در جلسه شورای قطار شهری قم که در تالار امام جواد(ع) استانداری قم برگزار شد، با بیان اینکه مترو از طرحهای بسیار مهم استان به شمار میآید اظهار داشت: برای این طرح نسبت به برآورد جمعیت تحت پوشش، مطالعههای خوبی انجام پذیرفته است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه مسیر این طرح تقریبا درست است یادآور شد: مسیر مترو باید به گونهای طراحی شود که بار ترافیکی را کاهش دهد، و مسافرپذیر باشد.
وی ادامه داد: خط یک متروی قم به طول ۱۴.۸ کیلومتر و ۱۴ ایستگاه عبوری در حال احداث است، فاز نخست خط یک مترو قم در قالب ۶ ایستگاه حدفاصل قلعه کامکار تا میدان مطهری قرار دارد.
استاندار قم تصریح کرد: همچنین خط B مترو نیز به طول ۲۸ کیلومتر از اراضی ۵۶۰ هکتاری طرح نهضت ملی مسکن در شهرک پردیسان آغاز و در محدوده میدان ۷۲ تن و بلوار شهید خداکرم به پایان میرسد.
محمدرضا انگشت باف به عنوان مدیر عامل سازمان قطار شهری در ابتدای جلسه گزارشی از وضعیت پروژه های مترو و منوریل قم ارائه نمود و خواستار حمایت همه مسئولین استانی و شهری از توسعه حمل و نقل ریلی در سطح شهر مقدس قم جهت ارائه خدمات جابجایی آسان به زائرین و مجاورین حرم کریمه اهل بیت(سلام الله علیها) شد.
دکتر آقا میری نیز درپایان ضمن تشکر از همه دست اندرکارانی که از ابتدا تا کنون با توجه به همه محدودیت ها و شرایط تحریم های ظالمانه، سهمی در پیشرفت پروژه های ریلی شهر مقدس قم داشته اند، احصای راهکارهای موثر برای بهره برداری هر چه سریعتر از طرح قطار شهری قم جهت جلوگیری از استهلاک سازه های این طرح را لازم و ضروری دانست.
مدیرعامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری قم گفت: سال ۱۴۰۳ نقطه عطفی برای متروی قم بود؛ سالی که شاهد پیشرفت ۹۷ درصدی فاز اول، تکمیل مرکز فرماندهی پیشرفته و خرید تجهیزات اروپایی برای مدیریت بحران و دپو بودیم.
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری قم با اشاره به بازنگری و تصویب طرح جامع حملونقل و ترافیک شهر قم در طول سالهای گذشته که نقشه راه ترافیکی شهر را مشخص کرده گفت: مطالعات جامع امکان سنجی خطوط انبوه بر شهر قم با تمرکز بر نیازهای آینده شهر انجام و خط دوم متروی قم بر این اساس مسیریابی شد.
پس از ماهها تلاش هنرمندان و کارشناسان، ساخت تابلوهای هنری ایستگاه شهید مطهری مترو قم با طراحی نوین به پایان رسید.
شهردار قم و مدیران ارشد شهری سال جدید را با دیدار با بزرگان شهر و استفاده از رهنمودهای آنان برای حرکت هر چه بهتر در مسیر شهری پویا و سرزنده آغاز کردند. بزرگان شهر در این دیدار ضمن حمایت تمام قد از مجموعه شهرداری، توصیههایی نسبت به برنامه آینده شهرداری ارائه کردند.
شهردار قم گفت: یکی از نیازهای شهر قم احداث خط دوم مترو از پردیسان است که با تصویب در شورای ترافیک استان، امیدواریم با تایید مراجع بالادستی اجرایی شود.
سال ۱۴۰۳ هم با تمام وعدهها و امیدها گذشت، اما قطار متروی قم همچنان در ایستگاه انتظاری ۱۳ ساله متوقف مانده است.
شهردار قم از قطعی شدن تخصیص ۲۳ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت از سوی بانک مرکزی به شهرداری قم برای پروژه قطار شهری و حملونقل عمومی خبر داد.
مدیر عامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری قم، ضمن بازدید از تونل سنتی مترو، از دریافت مجوز انتشار ۱۹۰۰۰ میلیارد ریال اوراق مشارکت در واسپین ساعات پایانی سالجاری، برای سال آینده خبر داد.
شهردار قم از رعایت کامل آخرین استانداردهای تجهیزاتی و فنی در اجرای پروژه مترو قم خبر داد و گفت: بهرهبرداری از فاز نخست خط یک پروژه مترو قم به شرط تأمین ناوگان در کمترین زمان به انجام خواهد رسید.
مدیر عامل سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری قم از ارزش یک میلیون یورویی خودرو امداد نجات مترو قم خبر داد و گفت: این خودرو به همراه تجهیزات جانبی در روزهای گذشته تحویل پروژه مترو قم شده است.